1 Februarie

1 Februarie

Geneza 3:1-6

Geneza 3:1: ,,Şarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: „Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină?”

Adam şi Eva au ales să nu asculte de Dumnezeu. Poţi să spui câteva domenii din viaţa ta în care nu asculţi de Dumnezeu? Cu ce te confrunţi chiar acum? Eşti ispitită să cedezi? Vei alege ascultarea de Domnul? Diavolul ne ispiteşte ca să păcătuim. Orice neascultare de Dumnezeu este un păcat. Vei lăsa Cuvântul să te influenţeze ca să asculţi de Domnul sau vei fi influenţată de diavol pentru a face răul? Diavolul ne ispiteşte ca să păcătuim, dar noi putem alege să rezistăm ispitelor.

Reportajele de la televizor, ştirile de pe internet sau o simplă plimbare pe stradă ne arată clar că lumea nu este ceea ce ar trebui să fie. Nu contează cât de însorită este ziua, mereu auzim ştiri despre corupţie, bombe şi lupte între rivali. Copiii sunt abandonaţi şi abuzaţi, femeile sunt tratate rău, cei slabi din societate sunt ignoraţi. Când vrem să scăpăm de lucrurile rele, schimbându-le cu distracţii şi pasiuni bune, observăm goliciunea şi sărăcia lumii. Oare cât de fericiţi au fost Adam şi Eva înainte de neascultarea lor? Acest capitol din Geneza (3), este foarte important pentru a înţelege căderea omului, dar şi harul Domnului, Biblia şi viaţa în sine. Toate problemele sociale, pshihologice şi economice de astăzi, îşi au rădăcina în această cădere a omului în păcat. De asemenea, răspunsurile la întrebările şi la contradicţiile cu privire la păcat şi promisiunea că putem ajunge la o viaţă trăită din belşug, vin printr-o relaţie personală cu Creatorul.

Când Dumnezeu i-a creat pe Adam şi pe Eva după chipul şi asemănarea Lui, El nu a intenţionat ca ei să-L asculte şi să-L iubească doar pentru faptul că nu au o altă opţiune. Femeia şi bărbatul cresc spiritual şi învaţă de la Dumnezeu să facă alegeri bune (Evrei 5:14). Adam şi Eva au avut oportunitatea şi responsabilitatea de a-şi exersa voinţa liberă; ei puteau să aleagă să răspundă ”da” sau ”nu” lui Dumnezeu; să fie recunoscători sau nu, faţă de bunătatea lui Dumnezeu. Oare ce binecuvântări ar fi avut dacă ar fi trecut testul ascultării? Oare de ce nu au ales să mănânce din pomul vieţii? Ar fi trăit veşnic.

Dumnezeu a creat pomul cunoştinţei binelui şi răului ca un test moral pentru Adam şi Eva. Le-a dat oportunitatea să-şi dezvolte voinţa în armonie cu voia Lui. Chiar dacă Dumnezeu i-a limitat prin această interzicere, ei ar fi devenit mai puternici dacă ar fi ascultat de Dumnezeu şi dacă ar fi gustat din bucuria care vine din supunerea faţă de Cel care i-a iubit cu o dragoste desăvârşită (Ioan 5:19-20). Nici o neascultare faţă de voia lui Dumnezeu nu aduce binele. Neascultarea lor i-a dus la experimentarea răului prin mustrarea de conştiinţă pe care au avut-o. Când Adam şi Eva au ales independenţa, au experimentat răul, păcatul. Cunoştinţa răului a adus pedeapsa (Romani 3:23), moartea (moartea spirituală la început şi, mai târziu, cea fizică). Libertatea lui Adam şi a Evei a devenit o  sclavie faţă de păcat.  Puterea de a alege binele s-a dus (Romani 7:19-21).

Domnul să te ajute să alegi binele!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s