2 Aprilie

2 Aprilie

Geneza 10-11

Geneza 11:1: ,,Tot pământul avea o singură limbă şi aceleaşi cuvinte.”

Regiuni diferite ale lumii îşi au limbile lor. Este greu să ne imaginăm o lume în care nu este nevoie de traducători în nici o ţară străină. Totuşi, există o limbă care nu are nevoie de traducere. Orice individ poate comunica direct cu Dumnezeu prin limba inimii şi a Duhului Sfânt. Dumnezeu Se bucură să stea de vorbă cu toţi cei care-L iubesc, dar este trist faptul că deseori ne privăm de acest privilegiu, prin faptul că suntem prea ocupaţi cu alte lucruri sau cu activităţile mai tăcute sau mai zgomotoase ale tehnologiei care ne înconjoară. Cât de rar se găseşte un suflet liniştit, care aude vocea lui Dumnezeu!

Noi nu prea învăţăm să îi ascultăm pe alţii şi nici pe Dumnezeu – atunci când vorbeşte. Într-o lume zgomotoasă, este greu să faci linişte. Generaţia nouă are o şi mai mare dificultate în a înţelege acest concept de linişte, de tăcere. Ascultarea costă şi umileşte, căci atenţia este acordată altora, nu mai este asupra noastră. Acordă timp. Ai nevoie de răbdare pentru a fi atent. De multe ori, judecăm înainte de a auzi sfârşitul. Ascultarea înseamnă a tăcea pentru ca altul să vorbească. Cum cultivi aceste calităţi în casa ta? Îl înveţi pe copilul tău să fie un bun ascultător? Cine învaţă să asculte, va ajunge să iubească. Asculţi când cineva vrea să-ţi vorbească? Un copil are multe întrebări. Îţi faci timp să le asculţi? Eşti pregătită să-i pui şi tu întrebări?

Ai încercat vreodată să-l înveţi pe copilul tău sau al altora să asculte ciripitul unei păsări, vântul şuierând printre copaci, susurul unui pârâu, cântecul unui greier, foşnetul frunzelor, liniştea unei nopţi de vară etc.?

Cititul împreună cu copilul îi dezvoltă urechea la ascultare. Un copil care învaţă să aibă răbdare şi să aştepte în linişte, va începe să experimenteze bucuria de a contempla, de a-şi folosi imaginaţia şi de a explora idei.

O imagine de mare valoare pentru un copil este aceea cu un părinte care îşi face timp să-L asculte pe Dumnezeu. Dacă ai un loc special unde citeşti sau te rogi, nu ceda când vine copilul la tine. Explică-i ce faci. Spune-i că înveţi de la Dumnezeu şi despre Dumnezeu. Cu siguranţă îşi va aminti această imagine, nu va uita că eşti un părinte care petrece timp cu Dumnezeu în fiecare zi. Opreşte orice activitate şi orice zgomot, muzica sau alte cuvinte şi păstrează linişte în casa ta în fiecare zi câteva minute (10-15). Încurajează-ţi copilul să gândească, să-şi amintească o istorioară din Biblie sau un verset.

Viaţa spirituală nu se dezvoltă în zgomot şi cu activităţi. Dacă vrem să-L cunoaştem pe Dumnezeu, trebuie să facem linişte ca să-L auzim ce ne spune. Acestea să fie obiceiurile tale zilnice: citirea Cuvântul şi rugăciunea împreună cu copilul tău.

Vorbirea şi tăcerea ta sunt imagini care rămân în viaţa celor dragi!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s