30 Aprilie

30 Aprilie

Geneza 13:5-13

Geneza 13:8: ,,Avram i-a zis lui Lot: „Te rog, să nu fie ceartă între mine şi tine şi între păzitorii mei şi păzitorii tăi, căci suntem fraţi”.”

Câţi dintre noi îl admiră pe Avraam pentru relaţia lui cu Lot? Câţi dintre noi spun: ,,Aş vrea să fiu ca şi Avraam!”? Avraam a arătat maturitate spirituală când a vorbit cu Lot. Maturitatea spirituală nu este un lucru câştigat peste noapte sau la o clipeală din ochi. Nu suntem maturi spiritual fără eforturi mari. Este vorba de un proces. Ne dezvoltăm pe măsură ce Îl urmăm pe Domnul. Este nevoie de efort, răbdare, perseverenţă etc., zi după zi, lună după lună, an după an.

Avraam şi Lot au acumulat prea multă bogăţie şi aceasta i-a dus la strâmtoare şi la separare. Cât de des vedem acest lucru şi astăzi! Din cauza posesiunilor materiale, multe familii şi multe relaţii se rup. Banii şi bogăţiile cauzează probleme. Cum înfruntăm neînţelegerile şi situaţiile grele? Cine se uită la noi pentru a vedea cum ne purtăm în situaţii grele? Cine din viaţa ta, care nu-L cunoaşte pe Domnul, se uită la tine ca să vadă cum reacţionezi în vremuri grele?

Pe măsură ce creştem în credinţă şi umblăm în ascultare de Domnul, creştem în maturitate spirituală şi învăţăm să ne încredem în Domnul – prin orice am trece. Avraam a făcut primul pas. A vrut să rezolve problema. Nu ne-a rămas scris nimic despre Lot şi nu ştim dacă a făcut vreo mişcare, dacă a avut o iniţiativă sau o îngrijorare cu privire la situaţia creată între slujitorii lui şi cei ai lui Avraam. Un om matur spiritual  vede  problema şi ia  atitudine,  ocupându-se de ea ca să o rezolve. Ignor eu problemele altora? Mă scuz cu gândul că timpul rezolvă problemele?

Avraam nu a căutat calea cea mai uşoară pentru el. Nu a zis că este bine oricum. A arătat grijă, dragoste şi înţelegere. Câte probleme s-ar rezolva în viaţa mea dacă aş lua iniţiativa şi aş avea o atitudine corectă faţă de alţii, renunţând la drepturile mele? Ce ar trebui să fac ca lucrurile să fie îndreptate? Cum aş putea evita cearta şi neînţelegerile din familia mea? Cum aş putea evita separarea şi compromisul în relaţiile mele?

Avraam a ales sacrificiul ca să rezolve problema. Un om matur spiritual alege să facă sacrificiile necesare ca să rezolve conflictele. Uneori, trebuie să renunţăm la drepturile noastre. Care este alegerea ta?

Doamne, Te rog, ajută-mă să rezolv conflictele aşa cum vrei Tu!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s