11 Mai

11 Mai

Geneza 13:5-18

Geneza 13:14: „Domnul i-a zis lui Avram, după ce s-a despărţit Lot de el: „Ridică-ţi ochii”!”

Ţi-a spus vreodată Domnul: ,,Ridică-ţi ochii!”?

De multe ori, părinţii trebuie să-şi ridice ochii spre Domnul şi să ceară prin rugăciune ajutor de sus, pentru a şti cum să-şi crească copiii. Copiii pot să se certe de multe ori între ei şi părinţii trebuie să-i înveţe să se înţeleagă unii cu alţii. Cooperarea unui copil cu altul este un test care cere răbdare şi călăuzire din partea părinţilor. De la naştere, copiii sunt conştienţi de nevoile şi dorinţele lor. Una dintre ţintele părinţilor este să-l ajute pe copil să nu aibă o purtare egoistă, ci să fie plin de dragoste faţă de alţii, urmând exemplul lui Hristos. Slujitorii lui Avraam s-au certat cu slujitorii lui Lot pentru că fiecare voia ce-i mai bun. La iniţiativa lui Avraam, cearta a încetat. Avraam a zis: ,,Suntem fraţi şi nu trebuie să ne certăm”, şi l-a lăsat pe Lot să aleagă primul. Copiii se ceartă pentru jucării, pentru dulciuri, pentru privilegii etc. Un copil va sta pe leagăn mai mult numai pentru că altul aşteaptă să ajungă pe acel leagăn. Acest concept egoist ,,eu mai întâi”, se vede în vorbirea şi purtarea copilului. Creştinii recunosc faptul că dorinţa lui Dumnezeu este să avem relaţii armonioase, să arătăm generozitate şi respect. În viaţă, avem multe oportunităţi ca să arătăm caracterul lui Hristos prin purtarea noastră. Certurile dintre creştini şi copiii lor sunt o mărturie negativă în faţa celor necredincioşi, care vor avea ocazia să spună: ,,Ce este diferit într-o familie creştină în comparaţie cu o familie necreştină?”

Părinţii înţelepţi vor profita de orice ocazii ca să-i înveţe pe copiii lor sau ai altora să nu se certe. Cum reacţionezi când un copil ia toate jucăriile doar pentru el? Cum reacţionezi când vezi un copil singur, care stă la o parte, fără să se joace cu ceilalţi? Cum îl încurajezi pe un copil care se joacă frumos? Cum îl înveţi pe copilul tău să împartă cu altul o prăjitură sau bomboanele? Cum îl înveţi pe copil că toate lucrurile sunt ale Domnului şi El ni le-a dat nouă ca să ne bucurăm de ele împreună cu El?

Te lauzi tu cu ce ai, sau recunoşti bunătatea şi generozitatea lui Dumnezeu faţă de tine? Ce exemplu eşti tu pentru casa ta? Te vede copilul tău că dăruieşti cu bucurie? Îl ajuţi pe copilul tău să vadă că şi tu ai dificultăţi în a te înţelege bine cu alţii? Îl laşi pe copilul tău să audă cum te rogi Domnului pentru ajutor de sus? Cum îl înveţi să-şi ceară iertare şi să caute împăcarea atunci când este egoist? Te rogi împreună cu fiul sau fiica ta pentru iertarea lui Dumnezeu? Vă rugaţi împreună ca să căutaţi pacea şi împăcarea în orice relaţie? Dacă tu te cerţi, rupi armonia în familie. Copiii imită emoţiile şi atitudinea părinţilor. De fapt, ei sunt oglinda noastră în care ne vedem purtarea.

În Filipeni 2:3, suntem sfătuiţi: ,,Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi.”

Iar prin Matei 5:9, suntem încurajaţi: ,,Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!”

Opreşte cearta înainte de a se înteţi şi păstrează armonia!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s