20 Iunie

20 Iunie

Geneza 19

Geneza 19:29 : ,,Când a nimicit Dumnezeu cetăţile câmpiei, Şi-a adus aminte de Avraam; şi a scăpat pe Lot din mijlocul prăpădului, prin care a surpat din temelie cetăţile unde îşi aşezase Lot locuinţa.”

Oare de ce Lot nu a putut să îi influenţeze în bine pe cei din familia lui sau pe cei din oraşul lui? Ce fel de viaţă trebuie să trăim ca să îi influenţăm pe alţii în ceea ce priveşte viaţa spirituală şi relaţia cu Dumnezeu? Ce înseamnă să fim mărturii vii? Ce înseamnă să fim epistole citite de toţi oamenii?

Avraam l-a mai salvat o dată pe Lot, atunci când cei patru împăraţi au cucerit Sodoma, dar El nu a învăţat nimic din acest eveniment. Lot putea să trăiască în pace cu Avraam sau putea cel puţin să părăsească oraşul Sodoma, dar nu a vrut. Pentru că Lot a pierdut relaţia cu Dumnezeu, şi-a pierdut casa, familia, şansa de a trăi o viaţă normală, abilitatea de a se întoarece de la păcat, ajungând astfel la imoralitate. Dumnezeu a vrut să salveze toată familia lui Lot, dar ei nu au acceptat ajutorul Lui.

Dumnezeu ne salvează de multe pericole. Cum învăţăm noi lecţiile Lui? Ce învăţ eu din purtarea rea a lui Lot? Pe mine m-a surprins faptul că ginerii lui credeau că glumeşte. Acest lucru îmi spune că Lot nu era serios şi nu te puteai baza pe cuvântul lui. Doamne, Te rog, aminteşte-mi să vorbesc numai adevărul şi ajută-mă să nu creez confuzie în mintea nimănui prin ceea ce spun.

Un alt lucru pe care îl învăţ din viaţa lui Lot este acesta: să nu mă întorc la aceleaşi obiceiuri şi la locurile de unde am fost salvată odată. Viaţa merge înainte şi nu mă pot întoarce la obiceiurile vechi şi rele. Doamne, ajută-mă să alerg spre Ţintă, cu bucurie, pentru că am fost salvată de la a trăi în felul acela rău, pe care l-am moştenit.

Chiar şi atunci când Dumnezeu l-a salvat pe Lot, el nu a înţeles dragostea şi bunătatea lui Dumnezeu faţă de el, căci nu a plecat în locul ales de Dumnezeu şi a cerut un alt loc, ales de el. Uneori, Dumnezeu ne lasă să alegem noi, pentru că nu învăţăm să ascultăm de El, dar consecinţele urmează faptele noastre. Consecinţele alegerii lui Lot au adus un dezastru.

Un alt lucru pe care îl învăţ de la Lot este că există două căi. Pot să aleg să-L urmez pe Domnul şi să umblu pe calea Lui. Sau, pot să aleg să iubesc lumea, cu plăcerile ei, şi să merg pe calea ei. Pot să aleg cele ce sunt temporare în defavoarea celor ce sunt veşnice. Pot să aleg plăcerile de o clipă ale păcatului şi să pierd veşnicia, împreună cu Mântuitorul.

Doamne, ajută-mă să fiu oarbă faţă de valorile lumii şi dă-mi Tu o vedere clară despre lume şi despre viaţă. Abate-mi privirea de la vederea lucrurilor deşarte şi înviorează-mă pe calea Ta. Ochii mei să privească drept şi pleoapele mele să caute drept înaintea Ta ! (Proverbe 4:25).

Îţi mulţumesc că îmi dai har să mă pocăiesc. Tu îmi pregăteşti  o cale ca să mă întorc la Tine zilnic, ca să experimentez viaţa din belşug, viaţa trăită după direcţiile Tale!

Doamne, Îţi mulţumesc pentru toate învăţăturile Tale!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s