21 Iunie

21 Iunie

Geneza 19

Geneza 19:29 : ,,Când a nimicit Dumnezeu cetăţile câmpiei, Şi-a adus aminte de Avraam; şi a scăpat pe Lot din mijlocul prăpădului, prin care a surpat din temelie cetăţile unde îşi aşezase Lot locuinţa.”

Cei doi îngeri au plecat de la Avraam şi au ajuns la Lot, care locuia în Sodoma. Ce mare diferenţă între Avraam şi Lot! Avraam locuia în linişte şi în pace, iar Lot locuia în mijlocul răutăţilor. Lot putea să aleagă să plece, dar nu a plecat, ci a ales să se bucure de bogăţiile Sodomei cu orice preţ. Cum ne alegem noi locul unde ne stabilim? Care lucruri sunt o prioritate pentru noi şi pentru cei dragi ai noştri? Lot a preferat să aleagă o viaţă prosperă, într-un mediu violent şi infect. Dorinţa lui Dumnezeu nu este să locuim într-un ,,club creştin”, ci să influenţăm cultura în care trăim în bine. Sodoma l-a influenţat pe Lot, pe soţia lui şi pe fetele lui. Pentru o scurtă vreme, totul părea că este bine. Lot a primit o poziţie importantă în oraş, dar vedem că autoritatea lui a fost călcată în picioare, când bărbaţii aceia au venit la casa lui. Te şochează faptul că Lot a continuat să ignore chemarea lui Dumnezeu, care îi spunea să părăsească oraşul? Mulţi oameni scapă din accidente grave, din boli grele şi, totuşi, nu se întorc la Dumnezeu şi nu recunosc harul Tatălui ceresc.

Cei care Îl ignoră pe Dumnezeu, experimentează nesiguranţă şi teamă. Cei înţelepţi, recunosc disciplina lui Dumnezeu şi se întorc la El cu pocăinţă. Domnul te cheamă să te trezeşti la realitate. Ce vei face?

În mintea lui Lot era o mare confuzie. Pe de o parte, i-a primit pe musafirii săi fără să ştie că sunt îngeri; pe de altă parte, a fost gata să-şi sacrifice fetele încercând să rezolve o problemă imorală cu o soluţie imorală. Această metodă nu este niciodată alegerea lui Dumnezeu. Răul era peste tot şi a afectat gândirea lui Lot. El a făcut o greşeală fatală atunci când şi-a format standardele după lumea din jur. A fost mulţumit că era mai bun decât vecinii lui? Eşti tu mulţumită să trăieşti pe baza standardelor celor din jurul tău?  Cauţi să faci ceea ce crezi tu că este  drept? Refuzi  să îţi faci timp ca să cunoşti standardele lui Dumnezeu? Iată ce spunea Domnul Isus celor din vremea Lui, în Matei 22:29: ,,Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.”

Violenţa oamenilor de la uşa lui Lot, dovedeşte depravarea oraşului, căci oamenii erau chinuiţi de pofte. Lot a pierdut tot ce a fost important în ochii lui. Fetele lui nu au avut ruşine şi au făcut lucrurile păcătoase, au ales păcatul chiar dacă au fost salvate de la dezastru. Lot reprezintă creştinul imatur care alege  în mod constant să facă lucruri rele, fără să aibă în minte perspectiva veşniciei. Rezultatul este paie, fân şi trestie – care ard în focul testului. În 1 Corinteni 3:15, ni se spune: ,,Dacă lucrarea lui va fi arsă, îşi va pierde răsplata. Cât despre el, va fi mântuit, dar ca prin foc.” Ce spun deciziile pe care le-ai luat săptămâna acesta despre inima ta? Te-ai gândit la eternitate? Te-ai gândit să fii plăcută Domnului? Sau te-ai lăsat atrasă de plăcerile de moment?

Caută să fii plăcută Domnului în tot ceea ce faci!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s