Happy Thanksgiving

Știați că…

Mulțumirea,

asociată cu o stare de

bună dispoziție și optimism,

reprezintă unul din factorii importanți

pentru realizarea

sănătății și longevității ?

*

de Dr. Ligia Miclea

În decursul vremii, oamenii de știință au fost interesați și preocupați să descopere factorii care au contribuit și determinat sănătatea și longevitatea speciei umane. Cercetători din SUA au întreprins un studiu complet asupra unui grup de oameni în vârstă de 100 de ani și peste, constatând că aceștia au avut în comun mai mulți factori care au contribuit la sănătatea și longevitatea lor, factori care au fost analizați fiecare, în detaliu, pentru a li se stabili importanța. Dintre ei, enumerăm în cele ce urmează:

Alimentația sănătoasă, alcătuită din: zarzavaturi, legume și fructe, provenite din grădina proprie, produse lactate obținute în majoritate din lapte fermentat și consumul zilnic de iaurt.

Mișcarea, efectuată în grădinărit, muncile agricole, mersul pe jos, vâslitul, înotul etc.

Stilul de viață, cuprinzând igiena locuinței, igiena fizică, psiho-emoțională personală, relațiile armonioase de familie și cele sociale, odihna zilnică, săptămânală, anuală.

Starea spirituală, în care se includ: educația copiilor, viața ordonată în familie și societate, moralitatea, obiceiuri sănătoase transmise din generație în generație, apartenența religioasă și mersul regulat la biserică, atmosfera de bună înțelegere, colaborare, într-ajutorare, pace, liniște și bună dispoziție.

Starea de mulțumire și acceptare, prezentă chiar și în împrejurări total nefavorabile: lipsa de confort, probleme de serviciu, probleme de existență, sărăcie, necazuri, greutăți, calamități naturale, epidemii și alte adversități.

Alături de factorii amintiți mai sus, mulțumirea prezentă întotdeauna în confruntările reale cu crizele materiale, precum și atitudinea pozitivă față de evenimentele potrivnice și diverse pierderi au fost evaluate ca factori cu eficiență maximă în menținerea stării de echilibru a organismului, a sănătății acestuia și în realizarea longevității. Asocierea dintre mulțumire, starea de bună dispoziție și bucurie a stimulat în permanență producerea endorfinelor (hormonii ”fericirii”) de către glanda hipofiză, care a întărit imunitatea organismului în lupta cu bolile, asigurându-i o sănătate solidă și o viață lungă. În decursul acestei vieți de lungă durată, oamenii au avut realizări și au trăit evenimente la care au participat împreună cu mai multe generații ale aceleași familii, fapt ce le-a întreținut în permanență starea de mulțumire.

Dragi cititoare, nu suntem surprinse de concluzia rezultată în urma acestui studiu, fiindcă noi știm din Scriptură acest adevăr, scris cu multe secole în urmă, în Proverbe 5:15 „Cel cu inima mulțumită are un ospăț necurmat” și în Proverbe 14:30 „O inimă liniștită e viața trupului”. În Filipeni 4:11-12, de asemenea găsim scris: „M-am deprins să fiu mulțumit cu starea în care mă găsesc. Știu să trăiesc smerit și știu să trăiesc din belșug. În totul și pretutindeni m-am deprins să fiu sătul și flămând și să fiu în belșug și să fiu în lipsă.”

În SUA, luna noiembrie este Luna Mulțumirii, în care ne alăturăm și noi celor ce se proștern înaintea Creatorului, cu dorința de a împlini îndemnul Scripturii din 1 Tesaloniceni 5:18 : „Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi.”

Să cultivăm dar mulțumirea, voia bună, optimismul, bucuria, gândurile pozitive și încrederea în Cel căruia I-am încredințat viața noastră! Acestea vor acționa, devenind medicamentul eficient pentru echilibrul necesar în menținerea sănătății biologice, spirituale și în realizarea longevității. Fiți încurajate de Cuvântul Scripturii din Evrei 13:5, care ne îndeamnă: „Mulțumiți-vă cu ce aveți, căci El Însuși a zis: „Nicidecum n-am să te las, cu nici un chip nu te voi părăsi.” Străduiți-vă ca să ajungeți la stadiul în care mulțumirea să fie în viața voastră nu numai un incident sau o zi de sărbătoare anuală, ci o atitudine și o stare permanentă. Veți realiza astfel că sănătatea voastră se va înbunătăți în mod real!

Vă îndemn să meditați în timpul sărbătorii de Thanksgiving, la un citat, care spune că: „Secretul mulțumirii stă în a realiza că viața e un dar, nu un drept !”

Doresc tuturor cititorilor revistei ,,Debora” o Sărbătoare de Mulțumire plină de esența și prezența lui Dumnezeu !

 

*

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s