11 Februarie

11 Februarie

Geneza 4:6-8 : ,,Şi Domnul i-a zis lui Cain: „Pentru ce te-ai mâniat şi pentru ce ţi s-a posomorât faţa? Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.” Însă, Cain a zis fratelui său Abel: „Haide să ieşim la câmp.” Dar pe când erau la câmp, Cain s-a ridicat împotriva fratelui său Abel şi l-a omorât.”

Dumnezeu nu a acceptat jertfa lui Cain. Totuşi, Dumnezeu îi dă o nouă ocazie, o nouă şansă, căci a avut compasiune faţă de Cain, care a ajuns umilit şi rănit, nervos şi nefericit, plin de amărăciune şi de răutate. Dumnezeu a venit să-l întâlnească în nevoia lui. Înainte de a ajunge la punctul de unde nu mai este întoarcere înapoi, Dumnezeu i-a dat lui Cain oportunitatea de a renunţa la resentimente şi la gelozie. Dar el nu L-a ascultat pe Dumnezeu.

O viaţă trăită departe de Dumnezeu îi permite păcatului să te controleze. O uşă deschisă spre păcat, umple întreaga casă de păcat. Ce păcat te controlează? Ce păcat te ţine pe loc? Dumnezeul nostru este plin de îndurare şi de har şi ne oferă noi şanse ca să ne întoarcem de la calea noastră la calea Lui. Ce răspuns dai harului? Ce înveţi despre Dumnezeu din acest capitol? Recunoşti că bunătatea Lui ne îndeamnă la pocăinţă?

Păcatul lui Cain s-a multiplicat. La început, el a fost cuprins de amărăciune, a adus o jertfă greşită, a avut resentimente împotriva lui Dumnezeu, a fost umplut de mânie împotriva fratelui său, apoi L-a respins pe Dumnezeu şi a trecut la ură şi la crimă. De ce simt unii oameni atâta amărăciune pentru felul în care Dumnezeu lucrează în vieţile lor? Care este rădăcina amărăciunii? Se schimbă standardele Lui Dumnezeu faţă de unii oameni? Ne oferă El putere ca să rezistăm ispitelor zilnice?

De ce unii oameni experimentează bucurie şi acceptarea voii lui Dumnezeu, oricare ar fi ea? L-a iubit Domnul pe Cain aşa cum l-a iubit pe Abel? Mă iubeşte Domnul şi pe mine la fel cum l-a iubit pe Abel? Cu siguranţă! Voi înfrunta păcatul? Voi fi smerită? Voi mărturisi păcatul meu? Pocăinţa aduce iertare.

Doamne, vreau să fac binele. Nu ascult de cel rău, ci aleg să fac binele. Eu ştiu că Tu mă iubeşti. Tu vrei ca eu să birui ispita. Tu mă eliberezi de vinovăţie şi de puterea păcatului. Eu sunt copilul Tău şi Tu vorbeşti cu mine prin Cuvântul Tău. Îmi descoperi pericolul prin exemplul lui Cain. Binecuvântează mintea mea ca să nu las amărăciunea să prindă rădăcini, ci ajută-mă să înfrunt ispita, să fiu smerită, să-mi mărturisesc păcatul şi să mă pocăiesc.

Doamne, Îți mulţumesc pentru că Tu mă ajuţi să birui ispita!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s