21 Mai

21 Mai

Geneza 14:17-24

Geneza 14:20 : ,,Binecuvântat să fie Dumnezeul Cel Prea Înalt, care a dat pe vrăjmaşii tăi în mâinile tale!”

Astăzi aleg să-L binecuvântez pe Dumnezeul Cel Preaînalt! Tu ce alegi? Cum îl înveţi pe copilul tău sau al altora să-L binecuvânteze pe Cel Preaînalt? Cum îl înveţi pe copil să-L onoreze pe Dumnezeu prin decizii înţelepte în viaţă? Decizia lui Lot de a locui printre oameni fără teamă de Dumnezeu a fost o alegere neînţeleaptă, care i-a adus lui şi familiei lui mult necaz şi în final, a cauzat o pierdere permanentă.

Dumnezeu le-a dat oamenilor libertatea de a lua decizii.  Şi părinţii trebuie să-i înveţe pe copii să facă alegeri bune în viaţă. Este important ca de mici, copiii să fie pregătiţi, ca atunci când vine vremea deciziilor, să nu fie cuprinşi de confuzie. Ce crezi că este important să ştie copilul când are de luat decizii?

Copilul trebuie să aibă încredere în ajutorul lui Dumnezeu atunci când face o alegere.

Copilul trebuie să aibă o înţelegere biblică ca bază pentru alegerea lui.

Copilul trebuie să compare consecinţele alegerilor din trecut cu consecinţele alegerii în faţa căreia este pus acum.

În primii doi ani din viaţă, părinţii îşi învaţă copiii să asculte. Este spre binele lor să aleagă să asculte. Pe măsură ce creşte, copilul învaţă tot mai mult despre consecinţele alegerilor lui.  La vârsta de optsprezece ani, se apropie de perioada adulţilor cu o anumită înţelepciune dobândită din ceea ce a experimentat până acum, cu o anumită încredere (e conştient că poate să facă acest lucru mai bine decât în trecut) şi cu o anumită cunoştinţă despre fragilitatea lui (ştie că trebuie să se roage şi să citească Cuvântul şi să ceară sfatul părinţilor).

A învăţa să luăm decizii înţelepte este un proces complex care asigură protecţie şi prin care vom sesiza mai uşor greşelile de gândire sau de judecată. Sperăm să ajungem pe calea maturităţii cu cât mai puţine greşeli şi cu suferinţă minimă. Dacă nu-i lăsăm pe copii să ia decizii (chiar şi greşite) s-ar putea să aleagă dintr-odată independenţa, într-un fel care cauzează durere pentru ei şi pentru cei dragi. De obicei, acest lucru se întâmplă în adolescenţă. De asemenea, atunci când copilul primeşte prea multă libertate, prea devreme, se va confrunta cu alte pericole. La început, oferă-i oportunitatea de a lua decizii mici, căci acest lucru este crucial pentru o umblare sănătoasă şi pentru asumarea responsabilităţii în perioada de maturitate.

Responsabilitatea şi libertatea merg mână în mână. Alegerea obligă la  responsabilitate, aşa că părintele înţelept ia libertatea sau îi dă mai multă libertate copilului în funcţie de situaţie. Fă-ţi timp să asculţi muzica pe care o preferă copilul tău şi întreabă-l dacă el crede că lui Dumnezeu Îi place muzica pe care el o ascultă.

Învaţă-l să asculte sfatul părinţilor, privitor la tipul de decizii pe care să le ia. Învaţă-l că un program la televizor sau pe Internet are valoare dacă înstruieşte sau prezintă adevărul lui Dumnezeu. Copilul trebuie să ştie că alegerile lui contează înaintea lui Dumnezeu şi că putem să-L rugăm să ne ajute să facem alegeri bune. Este important să menţinem deschisă comunicarea cu fiul sau cu fiica noastră, în ceea ce priveşte deciziile pe care le va lua de-a lungul vieţii. Dacă părinţii caută ajutor în Cuvântul Domnului, atunci când iau decizii, vor fi un model valoros pentru copil. Dumnezeu ne-a dat Biblia ca să învăţăm să facem alegeri bune de-a lungul vieţii.

Fie deciziile tale bazate pe adevărul Scripturilor!

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s