23 Septembrie

23 Septembrie

Geneza 30:25-43

Geneza 30: 43: ,,Omul acela s-a îmbogăţit astfel din ce în ce mai mult; a avut multe turme, robi şi roabe, cămile şi măgari.”

Iacov a lucrat pentru Laban. Cum l-ai descrie pe Laban? Laban nu a fost un om bun, cum a părut la început, ci pe măsură ce timpul trecea, Iacov a văzut că Laban era egoist, profitor, fără grijă faţă de alţii, fără teamă de Dumnezeu, o persoană în care nu se putea încrede nimeni. Laban a vrut să-l lase pe Iacov fără bunuri materiale. Dar Dumnezeu l-a apărat pe Iacov. Laban recunoaşte că Dumnezeu l-a binecuvântat din pricina lui Iacov, dar vrea toată binecuvântarea pentru el.

La ce lucrare te-a chemat Domnul în casa ta, la şcoală, la biserică sau la locul de muncă? Eşti credincioasă lucrului încredinţat? Recunoşti ajutorul Domnului în succesul tău? Recunoşti că talentele şi abilităţile tale vin de la Domnul şi tu eşti un instrument în mâna Domnului? Alegi să faci cât poţi de bine lucrul pe care îl ai de făcut? Iacov nu s-a certat cu Laban pentru că a fost nedreptăţit. Nu s-a plâns şi nu a încetat să lucreze din greu pentru Laban. S-a supus socrului său. Când ne dăm seama că munca noastră şi viaţa pe care am primit-o vin de la Domnul, ce să mai cerem şi ce să ne dorim? Dumnezeu a plănuit viaţa mea. Vreau să ştiu ce doreşte El şi cum să mă port în relaţiile în care El m-a pus.

Iată ce îi spune Iacov lui Laban: ,,căci puţinul pe care-l aveai înainte de venirea mea a crescut mult şi Domnul te-a binecuvântat oriunde am mers eu” (Geneza 30:30). Pe cine ai binecuvântat tu cu munca ta în săptămâna aceasta?

Rahela l-a născut pe întâiul ei fiu, pe Iosif, cel mult aşteptat, la sfârşitul celor patrusprezece ani de slujire ai lui Iacov. De aceea, Iacov a decis că este vremea să se întoarcă la casa părintească. Şi-a dorit să ajungă în ţara promisă şi să experimenteze binecuvântările lui Dumnezeu. Laban a avut alte idei, căci a văzut că atunci când Iacov este binecuvântat, toţi din jurul lui au beneficii. Pentru că Iacov nu avea nimic din punct de vedere material, a fost cumva forţat să accepte oferta lui Laban, căci avea două soţii şi unsprezece fii. Deşi a arătat respect şi apreciere faţă de caracterul şi hărnicia lui Iacov, totuşi, Laban nu s-a schimbat, ci a plănuit să câştige doar el. S-a gândit să-i fie lui bine şi nu a fost cinstit faţă de Iacov. Acesta a ştiut că Laban nu-i va da nimic, de aceea, nici nu i-a cerut (“Laban i-a zis: „Cere ce vrei şi eu iţi voi da.”). Averea lui Iacov a fost câştigată prin munca lui proprie, nu a fost moştenită de la Laban. De fapt, Iacov a vrut să aibă grijă de familia lui şi a muncit din greu ca să aibă tot ce era necesar pentru familia lui. Cât de mult munceşti tu pentru familia ta?

Fii o binecuvântare pentru familia ta prin munca ta!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s