26 Septembrie

26 Septembrie

Geneza 31:1-55

Geneza 31: 3: ,,Atunci, Domnul i-a zis lui Iacov: „Întoarce-te în ţara părinţilor tăi şi în locul tău de naştere; şi Eu voi fi cu tine.”

Reîntoarcerea acasă, în Canaan, probabil a fost tot timpul în mintea lui Iacov. Acum din cauza atitudinii lui Laban şi a fiilor lui, s-a hotărât să plece de la socrul său. De fapt, şi Dumnezeu i-a confirmat acest lucru şi i-a promis protecţia Lui pe drum.  Călătoria lui Iacov este ca o imagine a relaţiei noastre cu Dumnezeu, o imagine a călătoriei noastre spre Canaanul ceresc. La fiecare intersecţie a vieţii, credinciosul este chemat să privească la Domnul ca să primească descoperire, călăuzire în orice decizie şi putere ca să trăiască în lumină (curăţie).

Lea şi Rahela au recunoscut că sunt străine în casa tatălui lor şi că aparţin familiei lui Iacov. Au văzut şi au crezut că Dumnezeu era cu Iacov. Au ales să îşi părăsească ţara, casa şi vechea familie. Orice credincios trebuie să îşi părăsească trecutul fără Dumnezeu şi să păşească în viitor cu Dumnezeu. Rahela nu a vrut să părăsească tot și a furat dumnezeii tatălui ei. Noi ştim de ce Rahela a furat dumnezeii tatălui ei: pentru că i-a iubit. Îți cere Domnul să părăsești anumite lucruri pe care le iubești?

Dumnezeu îi vorbeşte şi lui Laban în vis, dar îl avertizează şi îi spune să nu-i facă nici un rău lui Iacov, chiar dacă a plecat fără să-i dea de ştire. Iacov s-a întors în ţara părinţilor lui. Dumnezeu a fost cu el şi l-a păzit. Nu a păstrat în inima lui resentimente sau amărăciune faţă de Laban.

Numai dragostea lui Dumnezeu şi protecţia Lui ne pot păzi de cei care ne tratează rău. Vei putea să rămâi credincioasă chemării şi responsabilităţilor tale chiar dacă eşti nedreptăţită acasă, la şcoală, în biserică, la locul de muncă? Vei schimba amărăciunea cu mulţumirea pe care ţi-o dă Domnul, care te vindecă? Cum ai ajuta-o pe o prietenă care păstrează resentimente şi amărăciune în inima ei faţă de cineva care a tratat-o rău? Ce i-ai spune unei persoane care nu poate uita nedreptăţile din trecutul îndepărtat,  pe care i le-a făcut cineva? Ce ai învăţat  din viaţa lui Iacov, despre disciplinarea pe care i-a făcut-o Dumnezeu? Crezi că Dumnezeu controlează circumstanţele, fixează limitele şi intensitatea încercărilor? Cum ai dori să se roage cineva pentru tine când treci prin încercare?

Doamne, ştiu că eşti cu mine prin încercările vieţii şi vrei să mă înveţi să am înţelepciune şi putere de sus ca să ies biruitoare. Uneori, circumstanţele şi situaţiile par nedrepte, dar înainte de a acţiona după gândirea mea, Te rog, ajută-mă să-mi amintesc să mă rog ca să cunosc voia Ta şi să mă încred în Tine, căci Tu ai grijă de mine. Am nevoie de rugăciune ca să dezvolt răbdarea şi smerenia, ca să mă bazez pe Tine, nu pe ideile mele. Nu vreau să mă plâng, orice ar veni în viaţa mea, ci vreau să mă pocăiesc, vreau să rămân sub mâna Ta cea tare (protecţia Ta).

Îți mulţumesc pentru că mă iubeşti chiar şi  atunci când sunt în suferinţă. Tu mă iubeşti chiar şi atunci când nu merit. Ajută-mă să mă rog pentru cei din jurul meu, mai ales când ei trec prin suferinţă.

Domnul este cu tine pe drumul către cer!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s