9 Octombrie
Geneza 32:1-20
Geneza 32: 11: ,,Izbăveşte-mă, Te rog, din mâna fratelui meu, din mâna lui Esau! Căci mă tem de el, ca să nu vină şi să mă lovească, pe mine, pe mame şi pe copii.”
Cum înfrunţi teama? Cum îl înveţi pe copilul tău să biruiască frica? Frica este o experienţă comună tuturor vârstelor. Iacov s-a temut de fratele lui. A fost o teamă legitimă, căci Esau era mânios pe Iacov, care a păcătuit împotriva lui, furându-i dreptul de întâi născut cu mai bine de douăzeci de ani în urmă. Dumnezeu a calmat frica lui Iacov şi a protejat familia lui, ajutându-l să se împace cu Esau.
Dumnezeu îi apără pe cei care sunt ai Lui.
Toţi copiii se tem. Uneori, nu putem justifica teama lor. Nu înţelegem de ce se tem de străini, de insecte, de locuri noi, de întuneric etc. Este bine să ştim de unde vine frica. De multe ori, ea este rezultatul unei emoţii puternice provocate de conflictul dintre părinţi. Uneori, programele de la televizor, filmele sau povestirile triste trezesc frica în copii.
Cel mai bun antidot pentru teama copilului este o relaţie de încredere cu părinţii. Încurajează-l pe copilul tău să-şi mărturisească frica lui. Spune-i copilului cum ai experimentat ajutorul lui Dumnezeu când ţi-a fost frică. Fii un exemplu pentru copilul tău în ce priveşte încrederea ta în Dumnezeu în momente de teamă. Chiar şi când plouă, poţi să-l încurajezi pe copilul tău spunându-i lucruri bune despre ploaia pe care Dumnezeu o dă pentru ca plantele din grădină să crească. Pregăteşte copilul tău pentru situaţii care aduc îngrijorare şi teamă. Roagă-te lui Dumnezeu împreună cu copilul tău, pentru ca pacea Lui să vină în inima lui. În Filipeni 4:6-7, ni se spune: ,,Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.”
Dacă nu este absolut necesar (ca în cazul unui tratament medical), să nu forţezi copilul să sufere fără să-l pregăteşti din punct de vedere emoţional. Să nu-l terorizezi pe copilul tău să facă lucruri care nu îi plac (să călărească, să ţină şerpi în mână, să prindă un şoarece etc.).
Să nu râzi niciodată de el pentru că este fricos.
Să nu crezi că o să biruie frica dacă tu ignori frica din inima şi mintea lui.
Un copil mai mare poate să devină nervos când trebuie să înfrunte frica. Un părinte înţelept înţelege ce se întâmplă.
Cântări despre Domnul Isus care iubeşte şi are grijă, îl ajută pe copil să înfrunte frica. Memorarea unor versete poate fi un ajutor la nevoie. Memorează împreună cu copilul versete biblice care prezintă promisiunile lui Dumnezeu pentru noi, pe care copilul tău le va repeta când îi va fi frică.
Psalmi 118:6: ,,Domnul este de partea mea, nu mă tem de nimic: ce pot să-mi facă nişte oameni?”
Iosua 1:9: ,,Nu ţi-am dat Eu oare porunca aceasta: „Întăreşte-te şi îmbărbătează-te? Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine în tot ce vei face.”
Dumnezeu te va păzi, de acum şi până-n veac!