10 Noiembrie

10 Noiembrie

Geneza 37

Geneza 37:19-20: ,,Ei au zis unul către altul: „Iată că vine făuritorul de visuri! Veniţi acum, să-l omorâm şi să-l aruncăm într-una din aceste gropi; vom spune că l-a mâncat o fiară sălbatică şi vom vedea ce se va alege de visurile lui.”

Fraţii lui Iosif erau cu turmele la păşune, lângă Sihem. Cum puteau ei să fie lângă Sihem, lângă locul unde sora lor a fost necinstită şi unde ei au săvărşit o aşa de mare mişelie, omorând bărbaţii din cetate, în furia lor nebună (Geneza 34:13-29)? Păcatul omoară conştiinţa?!

Iacov l-a trimis pe Iosif să vadă ce fac fraţii lui şi să-i aducă veşti. Iosif a ascultat şi a plecat să-i caute; nu a fost conştient de ura mare a fraţilor lui. Când l-au văzut de departe, fraţii lui au plănuit să-l omoare. Numai unul din zece s-a gândit să-l scape (Ruben), dar nu a avut curajul să-şi facă publică părerea lui, căci a vrut să-l scape în secret. Ani de zile, fraţii lui Iosif nu au putut să uite strigătele disperate din groapă (Geneza 42:21). Cum au putut fraţii lui Iosif să stea să mănânce, când Iosif striga şi plângea în groapă? Oare mâncau în tăcere, sau se felicitau unul pe altul pentru fapta lor? O caravană a Ismaeliţilor trecea pe acolo şi Iuda a avut o propunere: mai bine să-l vândă, decât să-l omoare. Era acest lucru demonstraţia dragostei frăţeşti (căci, a zis el: este fratele nostru, sângele nostru) sau vroia să găsească o metodă prin care să se simtă mai puţin vinovat?

Ruben nu era cu ei când l-au vândut cu douăzeci de arginţi (preţul unui sclav era de treizeci de arginţi). Când s-a întors şi a realizat ce s-a întâmplat, a înţeles ce mult rău a cauzat compromisul şi slăbiciunea lui. Fiind fiul cel mai mare, era responsabil de viaţa lui Iosif. Mai târziu, spune: (Geneza 42:22):Nu vă spuneam eu să nu faceţi o astfel de nelegiuire faţă de băiatul acela? Dar fraţii lui nu au ascultat.” De fapt, fraţii lui Iosif s-au răzbunat şi pe tatăl lor, căci nu i-a iubit la fel cum l-a iubit pe Iosif. Probabil că ei ştiau că mama lor, Lea, nu a fost aşa de iubită de Iacov, cum a fost mama lui Iosif (Rahela).

Iacov vroia să-l binecuvânteze pe Iosif, căci niciunul dintre fiii lui nu era ca Iosif în cele ce priveau integritatea, abilităţile şi dragostea lui faţă de Dumnezeu. Iacov nu ştia că Dumnezeu lucrează prin suferinţă în viaţa lui Iosif şi în viaţa lui. Dumnezeu lucrează în viaţa ta prin suferinţă, mai mult decât îţi poţi imagina.

Roagă-te Domnului când treci prin suferinţă!

Advertisement

One thought on “10 Noiembrie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s