Piedici

Piedici

,,Unul dintre lucrurile importante în viață este să-ți continui călătoria în ciuda schimbărilor de traseu și a întreruperilor vieții în așa fel, încât, să transformi adversitățile vieții în avantaje”, John C. Maxwell

Piedicile sunt obstacole care apar în calea noastră și care pot produce opriri, mai lungi sau mai scurte, din înaintarea pe drumul vieții sau dintr-o lucrare la care ne-am angajat. O piedică poate fi ceva care ne poate bloca înaintarea și care stă împotriva a ceea ce vrem să facem; poate fi o dificultate, o problemă, o neputință, o complicație, un handicap, un dezavantaj, o întrerupere, o neînțelegere. Uneori chiar oamenii pot deveni piedici pentru ei sau pentru alții.

Atunci când oamenii devin piedici este greu și lucrul  în echipă nu poate înainta. Oamenii slabi, imaturi, negativiști, egoiști, mândri, lacomi, răi și nemulțumiți sunt piedici în orice echipă. Odată apărute, conflictele nu sunt ușor de rezolvat. Când o echipă are nevoie de consiliere se va lucra atât cu liderii, cât și cu restul echipei și, în mod special, cu cei care sunt considerați ”problema” situației în care se află grupul. Cînd se învață, se va studia tot împreună cu toată echipa, pentru a putea oferi fiecăruia posibilitatea de a-și cunoaște atât rolul, cât și scadențele împreună cu consecințele lor. Va trebui să fii atentă cu cine petreci timp, energie, resurse, bani dacă vrei o echipă puternică, în stare să poarte greutățile și responsabilitățile în lucrarea la care v-ați angajat. O evaluare a situațiilor care apar în echipă va fi absolut necesară, pentru a putea fi eliminate piedicile apărute. În astfel de cazuri, liderii vor trebui, cu multă înțelepciune, să îi ajute pe cei care nu își cunosc încă responsabilitățile, să își înțeleagă rolul pe care îl au în echipă și importanța de a se achita de obligațiile ce le au. Este drept că, în astfel de cazuri, consumul de energie al liderilor va încetini lucrarea, deoarece aceștia vor avea mai puțin timp și energie să se ocupe de rolul lor în grup dar, în final, totul va lucra spre progresul întregii echipe. Această filozofie de grup este importantă deoarece, altfel, dacă problema nu se rezolvă, membrii echipei vor pune la îndoială calitățile de conducere ale  liderului (discernământ și curaj), care nu este capabil să dea direcția corectă tuturor celor care compun echipa.Totuși, în cazul în care unul din membrii echipei nu va dori – sau nu va fi capabil – să se alinieze cu responsabilitățile ce îi revin, va fi eliminat, în mod decent și înțelept din grup, pentru a asigura bunul mers înainte al echipei. Dacă acestui coechipier, care nu se poate acomoda și nu se poate achita de obligațiile ce îi revin în cadrul grupului din care face parte, i se va permite să rămână în continuare în echipă, există pericolul ca restul membrilor grupului să părăsească echipa pentru a-și găsi de lucru în alte medii și echipe. De aceea, liderul echipei va trebui să aibă control total asupra dinamicii din echipă, să facă tot posibilul pentru a elimina piedicile și să acționeze după cum o cer nevoile grupului pe care îl are în grijă, având soluția cea mai potrivită care să conducă echipa spre progres. Va trebui să înveți să continui lucrul în echipă în ciuda schimbărilor și a întreruperilor, în așa fel, încât, să ajungi să transformi adversitățile în avantaje. Ce faci ca să știi cum să dai la o parte piedicile din echipa ta într-un fel care să aducă beneficii tuturor?

Doamne, ajută-mă să nu fiu o piedică pentru mine sau pentru alții pe drumul dezvoltării și al devenirii, căci vreau să ajung să fiu ceea ce Tu m-ai creat să fiu!

Fragment din cartea: Pasiune și Compasiune, by Ana Tătar Andras

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s