23 August

23 August

Geneza 27:1-28:9

Geneza 27:2: ,,Isaac a zis: „Iată că am îmbătrânit şi nu ştiu ziua morţii mele”.”

Cum a îmbătrânit Isaac? Cum ai descrie persoana lui Isaac? Cum ai descrie calităţile şi defectele lui? Cum ai prezenta relaţia lui cu Dumnezeu? Cum ai prezenta relaţia lui cu familia lui? Cum ai prezenţa relaţia lui cu alţii? Ce lecţii ai învăţat din viaţa lui Isaac? Pune numele tău în locul lui Isaac și pune-ți aceste întrebări.

Biblia ne prezintă o singură persoană perfectă: Domnul nostru Isus Hristos! Isaac nu a fost perfect. A făcut greşeli care au adus consecinţe grave în familia lui. A ajuns să îşi piardă vederea. Dragostea faţă de mâncare şi confort i-au adus şi întuneric spiritual. Dorinţele lui au rănit familia lui. A avut doi fii: Esau şi Iacov. Dumnezeu a avut un plan pentru fiecare, încă înainte de a se naşte. Isaac a ignorat planul lui Dumnezeu şi a judecat lucrurile într-un mod firesc, uman. Atitudinea lui faţă de copiii lui nu a plăcut Domnului.

Iacov a tânjit în inima lui să facă parte din planul măreţ al lui Dumnezeu, să aibă dreptul de întâi născut. În schimb, Esau a neglijat dreptul lui pe care îl avea de la naştere. Oare de ce Isaac nu a văzut că Esau este dezinteresat de poruncile lui Dumnezeu? Oare de ce Esau şi-a luat două neveste necredincioase? Isaac a fost orb faţă de păcatul fiului său, Esau, ba chiar îl prefera în defavoarea lui Iacov. Isaac a plănuit să-l binecuvânteze pe Esau pe ascuns, dar nu a putut ascunde planul lui de Rebeca, soţia lui, care îl iubea mai mult pe Iacov. Planul lui Isaac nu putea fi ascuns de Dumnezeu în nici un caz. În ciuda planurilor lui, Isaac l-a binecuvântat pe Iacov, care a fost alesul Domnului. Planul lui Dumnezeu se împlineşte întotdeauna!

Când Isaac a auzit adevărul, a tremurat. Cât de departe a alunecat Isaac de la relaţia lui cu Dumnezeu? Noul Testament nu ne prezintă căderile lui Isaac, ci numai faptul că s-a supus lui Dumnezeu şi şi-a binecuvântat copiii. Ultimele porunci pe care i le-a lăsat lui Iacov ne arată că Isaac a continuat să caute voia lui Dumnezeu (Geneza 28:1-5). Iacov a preţuit foarte mult promisiunile lui Dumnezeu, mai mult decât toate lucrurile.

Cum este viaţa ta? Plină de urcuşuri şi coborâşuri? Unde este atenţia ta? Cum te-a vindecat Domnul prin consecinţele căderilor tale? Ce decizii iei acum în viaţă şi ce consecinţe au ele asupra familiei tale?

Doamne, ajută-mă să-Ţi rămân credincioasă până la sfârşitul vieţii mele!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s