31 August

31 August

Geneza 25

Geneza 25:23: ,,Şi Domnul i-a zis: „Două neamuri sunt în pântecele tău şi două noroade se vor despărţi la ieşirea din pântecele tău. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decât celălalt. Şi cel mai mare va sluji celui mai mic”.”

Esau şi Iacov au fost doi fraţi foarte diferiţi unul de altul. Totuşi, nici unul din ei nu a vrut să aştepte pentru ceea ce şi-a dorit. Esau nu a preţuit valorile familiei lui, căci a renunţat la un lucru foarte preţios pentru a-şi satisface foamea (un blid de linte). Iacov a dorit privilegiile fratelui său şi, neaşteptând timpul potrivit, l-a înşelat. Reacţiile copiilor, dar şi ale adulţilor sunt deseori exprimate prin răbdare sau prin nerăbdare, prin panică sau prin lipsa ei, prin mânie sau prin stăpânirea mâniei, prin îngrijorare sau prin lipsa îngrijorării etc.

Cuvântul ,,Aşteaptă!”, trezeşte reacţii negative şi în copii, şi în adulţi. Totuşi, aşteptarea poate fi benefică în conflictele care sunt gata să izbucnească. Aşteptarea poate să fie ca o protecţie în vreme rea, ca o umbrelă pe ploaie.

Exemplul lui Iacov şi al lui Esau ne arată ce se întâmplă când luăm decizii greşite şi când nerăbdarea preia controlul. Aşteptarea este dificilă pentru copii şi aduce frustrare adesea. Cu grijă, îi învăţăm să aştepte la semafor până când apare culoarea verde. Părinţii înţelepţi îşi pregătesc copilul pentru viaţă şi îl învaţă să aştepte timpul lui Dumnezeu pentru fiecare lucru. În Proverbe 22:6, ni se spune: ,,Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” Noi ne încredem în Dumnezeu pentru toate evenimentele din viaţa noastră. Eclesiastul 3:1, afirmă: ,,Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.”

Cum poţi să-l înveţi pe copilul tău să se bucure în timp ce aşteaptă anumite lucruri? Cum îl înveţi pe copilul tău să aştepte în curăţie, fără relaţii sexuale înainte de căsătorie? Cum îi explici că această aşteptare protejează viitoarea lui familie de boli, de o sarcină nedorită, sau de alte consecinţe grave? De asemenea, astfel se evită o relaţie bazată numai pe atracţia fizică, care nu are durabilitate pentru că îi lipseşte unitatea spirituală.

Te aude copilul tău că te rogi lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă, pentru călăuzire şi dorinţa de a aştepta timpul Lui în orice lucru? El va învăţa de la tine că aşteptarea pentru timpul Domnului este un lucru normal pentru creştini şi va şti că are multe beneficii. Când înţelegerea noastră despre aşteptare creşte, ne încredem mai mult în Dumnezeu, în suveranitatea Lui şi ne bucurăm să depindem mai mult de El.

Aşteptarea cu răbdare indică maturitate! Aşteptarea cere disciplină. În mod natural, nimeni nu vrea să aştepte. Rar întâlneşti un copil care aşteaptă fără să se plângă sau fără să comenteze. Roagă-te Domnului să te ajute să îl înveţi pe copil să aştepte. Dumnezeu plănuieşte ceea ce este cel mai bine pentru fiecare persoană.

Aşteaptă cu răbdare timpul Domnului pentru fiecare lucru!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s