14 Noiembrie

14 Noiembrie

Geneza 38:1-30

Geneza 38: 26a: ,,Iuda le-a cunoscut şi a zis: „Ea este mai puţin vinovată decât mine.”

Ea, Tamar, a avut prieteni şi oportunităţi în poporul ei, dar a ales să se căsătorească cu o persoană din alt popor. Oare de ce? A înțeles ea că Dumnezeul  Israeliţilor este singurul Dumnezeu adevărat? Şi-a dorit să-L cunoască pe Dumnezeul Israeliţilor? De ce a renunţat Tamar la cultura şi la poporul ei şi s-a alipit de poporul Domnului?

De ce este Iuda mai vinovat decât Tamar? De ce crede el că este mai vinovat decât ea? Ce ar fi trebuit să facă Iuda? De ce nu s-a ţinut el de cuvânt (a promis că va avea grijă de Tamar)? Iuda trebuia să aibă grijă de văduva din familia lui. A neglijat el acest lucru sau a îndepărtat-o pe Tamar cu bună știință și în mod intenționat?

Iuda trebuia să se păstreze curat, dar a cedat ispitei şi a păcătuit. Iuda a judecat-o pe Tamar şi a rostit pedeapsa cu moartea asupra ei uitând că, de fapt, el este primul vinovat. Cât de des vezi tu păcatul altora şi îl neglijezi pe al tău? Cât de des vezi tu paiul din ochiul fratelui tău, dar nu vezi bârna din ochiul tău?

Dacă promiţi ceva, te ţii de cuvânt? Când Iuda a fost confruntat cu păcatul lui, și-a recunoscut vina lui şi a renunţat la judecata aspră asupra Tamarei. Ce faci tu când cineva te confruntă cu păcatul tău? Recunoşti? Dai vina pe alţii? Îţi ceri iertare? Rezolvi problema?

De ce crezi că numele Tamarei este menţionat în lista genealogiei Domnului Isus (Matei 1:3)? De ce a fost ea disperată şi dorea cu orice preţ să aibă copii? Tamar nu a renunţat la viaţă atunci când primul soţ şi al doilea au murit. A înfruntat suferinţa cu îndrăzneală. Nu a cedat, ci a crezut că ea poate să aibă urmaşi. Ea şi-a dorit foarte mult să aibă o familie. Cum te lupţi tu ca să nu te împiedece circumstanţele vieţii ca să faci binele? Câtă blândeţe şi umilinţă este în viaţa ta, dacă eşti binecuvântată de Domnul cu talente şi cu daruri? Cum le foloseşti pentru Împărăţia Domnului?

Dumnezeu foloseşte chiar şi imperfecţiunile noastre şi ne ajută să Îl cunoaştem. Ce vei face tu astăzi ca să se vadă că apreciezi promisiunile şi valorile lui Dumnezeu? Cum te vei lupta pentru familia ta ca să păstraţi valorile Domnului?

Roagă-te Domnului pentru familia ta, ca ea să aleagă valorile lui Dumnezeu!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s