21 Noiembrie

21 Noiembrie

Geneza 39:1-20

Geneza 39:3: ,,Stăpânul lui Iosif a văzut că Domnul era cu el şi că Domnul făcea să-i meargă bine ori de ce se apuca.”

Totul a fost foarte bine până când a apărut ea, stăpâna, soţia lui Potifar. Ea nu avea respect faţă de Dumnezeu, dar nici faţă de soţul ei, căci încerca să-l înşele. Zi după zi, fără să cedeze, ea a încercat să-l ispitească pe Iosif ca să se culce cu ea. Câtă presiune, câtă apăsare era peste Iosif?! Era tânăr, era frumos la statură, era plăcut la chip, era necăsătorit, era vulnerabil. O clipă de neatenţie l-ar fi costat mult. Imaginează-ţi lupta lui: zi după zi avea de ales: să asculte de voia lui Dumnezeu sau să cedeze ispitei. Crezi că i-a fost uşor?

Unde se întâlneşte voia mea cu voia lui Dumnezeu? Unde se întâlneşte calea mea cu calea lui Dumnezeu? La cruce! În Matei 16:24, citim: ,,Atunci, Isus a zis ucenicilor Săi: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze.”

Unii credincioşi cred că orice greu este o cruce. Soţul, soacra, copilul etc., nu sunt crucea noastră. Acolo unde voinţa mea se intersectează cu voia Domnului, se întâmplă ceva. Acolo este crucea mea, renunţarea mea. Cedez la voia mea ca voia Lui să se facă. Lepădarea de sine este renunţare la voia mea în favoarea voii Lui. Renunţare (lepădare de sine), acceptare (să iei crucea) şi umblare („să Mă urmeze”) sunt cuvinte grele, dar dau viaţă celui care crede şi împlineşte.

Care sunt paşii practici pe care îi faci ca să biruieşti ispita? Recunoşti păcatul din viaţa ta? Ţi se pare că nu este prea mare? Ce plăceri păcătoase te chinuie? Bârfa? Mânia? Minciuna? Lenea? O plăcere sexuală? Cu ce ispită te joci? Cheltui prea mulţi bani din banii familiei tale? Ai o relaţie necinstită? Petreci prea mult timp la computer? Dormi prea mult? Nu vrei să lucrezi? Cum vei rupe orice legătură cu păcatul?

Iosif nici nu a vrut să fie cu această femeie sau în jurul ei. Când a fost în pericol, a fugit. Fugi de păcat! Depărtează-te de rău şi fă binele. Nu este o slăbiciune să fugi de păcat, ci este tărie şi caracter frumos. Nu este nevoie de explicaţii şi raţiune când păcatul bate la uşă. Nu încerca să convingi pe cineva că nu este bine să păcătuieşti, dacă  eşti în pericol. Nu îl poţi convinge pe cel rău și murdar ca să fie curat. Fugi!!!

Această femeie obraznică a văzut o posibilitate de răzbunare când Iosif a fugit din cauza ei. Ea a început să strige şi să ţipe în gura mare. A devenit o femeie plină de prejudecată, spunând: evreul, omul, acela. A şi uitat cum îl cheamă. A început să inventeze acuzaţii la adresa lui Iosif, a spus că el a vrut să se culce cu ea. Oare a crezut-o soţul ei? Eu nu cred, căci l-ar fi omorât pe Iosif. L-a aruncat în  închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o.  Crezi că Iosif s-a apărat?

Iosif a ştiut că Dumnezeu este cu el şi că Se va lupta pentru el. Biruinţa în suferinţă este însoţită de un simţământ constant al prezenţei lui Dumnezeu. Iosif nu a putut să vadă ce lucrează Dumnezeu, dar s-a încrezut în El. A ales să se bazeze pe Dumnezeu şi a refuzat să se plângă de situaţia lui. Crezi că a fost trist? Crezi că s-a bucurat de prezenţa lui Dumnezeu? Numele Domnului Isus este Emanuel. Emanuel este cu noi tot timpul şi ne binecuvântează cu prezenţa Lui. Ne-a promis că va fi cu noi până la sfârşit (Matei 28:20). Ce faci ca să-ţi aminteşti de prezenţa Domnului în viaţa ta? Cânţi? Te rogi? Citeşti şi meditezi la Cuvântul Lui?

Nu te lăsa zdrobită de suferinţă, căci Emanuel este cu tine!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s