Învață pe copil

Matei 13:45-46: ,,Împărăţia cerurilor se mai aseamănă cu un negustor care caută mărgăritare frumoase. Şi, când găseşte un mărgăritar de mare preţ, se duce de vinde tot ce are, şi-l cumpără.”

Tu poți să îl înveţi pe copilul tău sau al altora să înţeleagă adevărurile biblice, să înţeleagă ceea ce este de preţ şi valoros, să înţeleagă valoarea Împărăţiei Domnului  Isus Hristos. Adevărurile biblice sunt mărgăritare frumoase. Fiecare copil are nevoie de ele. Un copil începe să înveţe despre Dumnezeu şi Împărăţia Lui, acolo unde i se spune: în casă, la şcoală, la biserică. Copiii aud conversaţiile adulţilor sau cântările lor, văd imagini în cărţi, la televizor sau la alte aparate audio-vizuale. Pentru că sunt multe cuvinte şi expresii neînţelese de copii, pe care numai cei ce au experienţe cu Dumnezeu le pot pricepe, copiii au nevoie de explicaţii. Învaţă pe copilul tău sau al altora ce înseamnă anumite expresii biblice: păcatul din inimă, naştere din nou, predarea vieţii lui Hristos, Hristos în inimă, spălat prin sângele Domnului, oameni pierduţi în lume etc.

Ce spui unui copil dacă te întreabă: Cum a ajuns păcatul în inima mea? Când facem un lucru pe care Biblia îl interzice, facem păcat şi el este în inima noastră. Toţi oamenii păcătuiesc. Începând cu Adam şi Eva, primii oameni pe pământ, a venit păcatul în lume şi toţi oamenii, chiar şi copilaşii micuţi sunt păcătoşi. Păcatul afectează gândirea noastră, trupul nostru şi toate simţămintele. Pentru că atinge totul, noi spunem că este în inima omului. Putem să Îi spunem Domnului despre păcatul nostru şi dacă Îi cerem iertare, El ne iartă.

Cum îi răspunzi copilului tău dacă îţi spune că nu vrea să se nască din nou, pentru că nu vrea să fie din nou un bebeluş? Prima naştere se face în trup când ai venit prima dată într-o familie şi acea zi se sărbătoreşte ca zi de naştere. Mai există o naştere pe care o dă numai Dumnezeu, numită naştere din nou. Acest lucru se întâmplă în interiorul omului când vine la viaţă, din punct de vedere spiritual: când Îl cunoaşte, Îl iubeşte şi Îl ascultă pe Dumnezeu. Duhul Sfânt locuieşte în omul născut din nou şi nu poate fi văzut. Prin naşterea din nou, omul aparţine Familiei lui Dumnezeu.

Cum răspunzi unui copil care se teme să-şi dea viaţa Domnului Isus din frică să nu moară? Domnul Isus are un plan special pentru fiecare viaţă, aici, pe pământ, şi planurile Lui sunt cele mai bune. Când ne dăm viaţa Domnului Isus, acceptăm planurile Lui care ne conduc viaţa. Noi nu ne temem de Domnul Isus, căci El ne face bine.

Cum răspunzi unui copil care te întreabă dacă doare faptul că Domnul Isus vrea să fie în inima lui? Domnul Isus este prietenul cel mai bun care poate să locuiască în inima omului şi să-i facă bine.

Cum răspunzi unui copil care spune că nu vrea să fie spălat cu sângele Domnului Isus? Când Domnul Isus a fost răstignit, a sângerat. Când omul crede că Domnul Isus a murit pentru păcatul lui, sângele Lui a iertat şi a spălat păcatul. Astăzi, noi nu putem să vedem sângele Domnului Isus, dar ne amintim că orice păcat este iertat, pentru că sângele Domnului a curs pe cruce.

Ce răspunzi unui copil care te întreabă dacă Dumnezeu poate să-i găsească pe cei pierduţi în lume? Mulţi oameni nu-L cunosc, nu-L iubesc şi nu-L ascultă pe Domnul. Ei nu aparţin Familiei lui Dumnezeu şi sunt pierduţi în lume. Mai sunt oameni pierduţi care nu au auzit despre Vestea cea bună, dar când aud Evanghelia şi Îl primesc pe Domnul Isus în inima lor, nu mai sunt pierduţi, ci fac parte din Familia lui Dumnezeu. Biserica şi creştinii sunt comoara de preţ a Domnului Isus Hristos. Într-o zi, toţi cei credincioşi vor fi în Împărăţia lui Dumnezeu împreună cu Domnul Isus Hristos, Regele tuturor celor ce-L cred şi Îl ascultă.

Doamne, Te rog binecuvântează familia mea,

ca într-o zi să fim cu toţii în Împărăţia Ta!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s